Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Κρέμα φούρνου από την Κεντρική Αμερική (Ψητό Γάλα)

Το κυριακάτικο παζάρι του Usaquen είναι μια πολύχρωμη, μυρωδάτη, ακουστική και έντονα γευστική εμπειρία! Αρτίστες, μικροπωλητές, ινδιάνες μάγισσες με πάνινα βραχιόλια και μουσικά ραβδιά της βροχής, γέροντες ράστα με σκαμμένο απ' τον ήλιο πρόσωπο και ξεθωριασμένα μάτια, πάγκοι με ξύλινα σκαλιστά αντικείμενα, λιβάνι και κανέλα, ζεστά αλκοολούχα μίγματα αρωματισμένα με βαριά μυρωδικά, μίμοι, χορεύτριες, παρελάσεις εκπαιδευμένων σκύλων. Και μέσα σ'όλο αυτό το συρφετό, πλεγμένα σαν μαργαρίτες σ'ανοιξιάτικο λιβάδι, φρούτα εξωτικά και πρωτόγνωρα, φαγητά  παράξενα, ψητά λουκάνικα και καλαμπόκια αλειμμένα με μοσχομυριστό βούτυρο και γλυκά, γλυκά, γλυκά, γλυκά, γλυκά...
Περιδιαβαίνοντας τα στενά σοκάκια, με την ψυχή γεμάτη θησαυρούς, βλέπω ένα πορτάκι ανοιχτό κι ένα τραπεζάκι με λευκό πλεχτό τραπεζομάντηλο στρωμένο. Μέσα το φτωχικό σαλόνι ενός ταπεινού νοικοκυριού, μια πεντακάθαρη και πολυάσχολη κουζίνα κι απάνω στο τραπέζι, που προσκαλεί το δρόμο να μπεί και να γνωρίσει, λογιών λογιών κουλούρια και ταψιά, σπιτικά ζαχαρωτά και ρυζόγαλα,  εμπανάδας και χυμοί από φρέσκα φρούτα... Τι να πρωτοδιαλέξεις...
Εγώ διάλεξα το "ψητό γάλα" και το καταευχαριστήθηκα! Και σας το προτείνω!



Το "ψητό γάλα" ή αλλιώς γάλα Πορτογαλίας είναι ένα πολύ απλό και πολύ διαδεδομένο γλυκό σε όλες τις χώρες της κεντρικής Αμερικής. Η συνταγή λενε προέρχεται από την αρχαία Ρώμη, όπου έφτιαχναν για επιδόρπιο μια αρωματική κρέμα με μπόλικο μέλι στη κορφή. Ξεπερνώντας τις εποχές και τα δύσκολα χρόνια που Μεσαίωνα, φτάνουμε ως το Χριστόφορο Κολόμβο που παίρνει μαζί του ετούτη τη συνταγή στο ταξίδι του για την κατάκτηση του Νέου Κόσμου. Εξού και η μεγάλη διάδοση του γλυκού σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής!
Επειτα ήρθαν οι Γάλλοι ζαχαροπλάστες και πρόσθεσαν στη συνταγή κρέμα γάλακτος και σιροπι καραμέλας και της άλλαξαν όνομα, λέγοντάς την κρεμ καραμέλ, μα αυτή είναι άλλη ιστορία...

Τι μας χρειάζεται (8-10 άτομα) :

  • ένα λίτρο γάλα φρέσκο
  • 6 αυγά
  • ένα μπαστούνι βανίλια
  • φλούδα από ένα λεμόνι (να μην είναι κερωμένο)
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • μια πρέζα αλάτι

Ζεσταίνουμε το γάλα με τη φλούδα του λεμονιού, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσοχή πρέπει να ζεσταθεί πολύ αλλά να μη βράσει! Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι ώσπου να λιώσει καλά η ζάχαρη. Ξεχωριστά, σε μια μπασίνα χτυπάμε ελαφριά τα αυγά με το αλάτι. Κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και προσθέτουμε το μίγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μην ψηθούν τα αυγά και σβωλιάσει η κρέμα. 
Μοιράζουμε το μίγμα σε μικρά πυρέξ (ή όλο μαζί σε ένα μεγάλο) και τα τοποθετούμε έπειτα σε ταψί που έχουμε γεμίσει ως τη μέση με νερό. Για να μη μας γυρίσουν τα πυρέξ με το βράσιμο του νερού μπορούμε να βάλουμε ένα πανί στη βάση του ταψιού, πριν το γεμίσουμε με νερό.
Ψήνουμε στη μπαίν μαρί που φτιάξαμε, στους 190°C ώσπου να σχηματιστεί πάνω στην κρέμα καστανή κρούστα. 




Αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.
Το έκανα και στο σπίτι μου, μα η φωτογραφία είναι εκείνη του κυριακάτικου παζαριού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου