Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Xριστουγεννιάτικοι μπαμπάδες με ρούμι και καραμέλα

Έρχονται Χριστούγεννα, σκέφτηκε η μικρή νεράιδα , με τι να στολίσω φέτος τη νεραιδοχώρα; Τα λουλούδια μαράθηκαν από το κρύο, τα αστεράκια θάμπωσαν από τη συννεφιά, οι πυγολαμπίδες κοιμήθηκαν, η νεραιδόσκονη δε γυαλίζει όταν είναι λυπημένη...
Κοιτούσε τον κοιμισμένο κατω από το χιόνι νεραιδόκοσμο από το παράθυρό της και αφηρημένα έψηνε καφέ. Οι καιροί δυσκόλεψαν, τα ξωτικά δε βρίσκουν πια φρούτα στο δάσος, τα νεραιδόπαιδα πεινάνε και κρυώνουν, φέτος πολλά δεν θα έχουν δωράκι κάτω από το δέντρο τους.
Τι να φτιάξω, τι να φτιάξω...
Είχε κατά νου κάτι μικρά μαγικά γλυκάκια να μαγειρέψει για όλους, από αυτά που σαν σφουγγαράκια ρουφάνε το νεραιδοσιρόπι και το γυρίζουν σε γλύκα μεθυστική σ'όποιον τα δαγκώσει χριστουγεννιάτικα.
Γυρνοδιαβαίνοντας στο σκοτεινό δάσος ένα απόγευμα βρήκε ένα θαμνάκι με μικρά κατακόκκινα φρουτάκια, τα θαύμασε πολύ και τώρα ονειρεύεται να τα στολίσει για τους φίλους...
Μανούλα μου!!! ξυπνάει ξαφνικά απ'τ'όνειρό της, ο καφές! Τον ξέχασα, έβαλα μόνο ζάχαρη στο μπρίκι μου και τίποτ'αλλο! Τι αφηρημένη που είμαι!
Βουτάει το κουτάλι στο μπρίκι και το σηκώνει ψηλά. Μια σταγόνα από καυτό χρυσάφι πέφτει στο δάχτυλό της, άουτς! Το κουταλάκι φεύγει από τα χέρια της και διαγράφει μια χρυσή αστραπή στον αέρα, το κοιτάζει ενθουσιασμένη, ξαναπιάνει το κουταλάκι και το τινάζει δυνατά, χρυσή βροχή προσγειώνεται στο τραπέζι της.
Νάτην η μαγεία που έψαχνα!!
Και με χρυσή κι ολόγλυκια καραμέλα στολίζει τη φετινή γιορτή!
Κάπως έτσι έγινε και με τους δικούς μου τους μπαμπάδες και μού'μεινε πεσκέσι και μια τεράστια φουσκάλα στο δάχτυλο!






Τι μας χρειάζεται (για 12 μπαμπάδες):

  • 120 γραμμάρια νισεστέ
  • 40 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
  • 15 γραμμάρια μαγιά μπύρας
  • 3 αυγά
  • 15 γραμμάρια μέλι
  • 50 γραμμάρια βιτάμ
  • ελάχιστο αλάτι
Για το σιρόπι:
  • 200 γραμμάρια ζάχαρη
  • 400 ml νερό
  • ένα φλυτζανάκι ρούμι
Για την καραμέλα:
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • ελάχιστο νερό
Διαλύουμε τη μαγιά με δυό κουταλιές χλιαρό νερό, προσθέτουμε μια κουταλιά αλεύρι, ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε με πετσέτα κι αφήνουμε σε ζεστό χώρο για μισή ώρα να "ξυπνήσει"  η μαγιά. 
Μετά τη μισή ώρα ανακατεύουμε τη μαγιά με το μέλι πρώτα κι έπειτα με το αλεύρι, τα αυγά ένα ένα, το βιτάμ μαλακό και το αλάτι. Δουλεύουμε πολύ καλά να γίνει το μίγμα βελουδένιο.
Γεμίζουμε κατά το ένα τρίτο 12 φορμάκια για μάφινς με το μίγμα των μπαμπάδων, αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό χώρο ώσπου να τριπλασιαστούν σε όγκο. 
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου, ως να ροδίσουν ελαφρά. αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να σιγοβράσει και να δέσει. Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι βάζουμε τους μπαμπάδες έναν ένα στο καυτό σιρόπι, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να κρυώσουν.
Αν σας αρέσει μπορείτε να τους στολίσετε με καραμέλα και φρούτα του δάσους!





Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Περιμένοντας τον Αη Βασίλη - Μπισκοτάκια με κανέλα και τζίντζερ

Η μικρή Μπλάνκα περιμένει με αγωνία τον Άη Βασίλη. Έχει μαύρα μαλλιά και κατάμαυρα ματάκια κι ήρθε με ένα μεγάλο αεροπλάνο από τη χώρα Όπου Δεν Έχει Ποτέ Χειμώνα στη χώρα Όπου Τα Χριστούγεννα Είναι Πολύ Φωτεινά.
Κάθε βράδυ ανάβουν τα Φώτα του Δέντρου, ξεχωρίζει το Γράμμα, το γραμμένο σε γλώσσα ξένη και τραγουδιστή, Γράμμα στον Άγιο των παιδιών και των ξωτικών. Αγαπημένε μου Άη Βασίλη... Η μικρή Μπλάνκα ζυγίζει τα νάζια και την καλοσύνη της μέρας, μετράει αποδώ, προσθέτει αποκεί κι αποφασίζει: σήμερα ήμουν πολύ καλή, λες να με είδε ο Άη Βασίλης, μαμά;
Είναι στολισμένο το Κόκκινο Ημερολόγιο, ανοίγουν ένα ένα κάθε βράδυ τα μανταλάκια, κλείνει το μάτι από ψηλά ο Άγιος, ένα μικρό πακετάκι κάθε βράδυ κρατάει αναμμένη τη μικρή φλογίτσα του ονείρου.

Τα μπισκότα βγήκαν νόστιμα από τα χέρια της μαμάς και της κόρης. Το δέντρο μας στράβωσε λίγο στην κορφή κι ένα από τ'αστέρια παρακάηκε, αλλά γι'αυτό μας αρέσει περισσότερο. Ω έλατο, ω έλατο, μ'αρέσεις, πως μ'αρέσεις...
Και του χρόνου!






Τι μας χρειάζεται (περίπου 50 μπισκοτάκια):
  • 350 γραμμάρια αλεύρι
  • 150 γραμμάρια βούτυρο
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη
  • 150 γραμμάρια μέλι
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 2 κουταλάκια κοφτά κανέλα
  • μισό κουταλάκι γαρύφαλο σκόνη
  • 2 κουταλάκια κοφτά τζίντζερ
  • μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • 2 κουταλιές σούπας κακάο
  • μια μύτη αλάτι

Δουλεύουμε τη ζάχαρη με το μέλι και το βούτυρο κρύο, προσθέτουμε σιγά σιγά όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε καλά να ενωθούν, κάνουμε μια μπάλα με τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για δυό ώρες.
Μετά τις δύο ώρες ξαναπιάνουμε τη ζύμη μας, την απλώνουμε σε φύλλο πάχους 4 χιλιοστών και κόβουμε με φορμάκια στο σχήμα που μας αρέσει. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε την ποσότητα της ζύμης που μας χρειάζεται για το κάθε ταψάκι, αφήνοντας την υπόλοιπη στο ψυγείο μέχρι να έρθει η σειρά της.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 8 λεπτά περίπου. 




Το γλάσο είναι το ίδιο της προηγούμενης συνταγής:
  • 1 ασπράδι
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Χτυπάμε πρώτα το ασπράδι σε σφικτή μαρέγκα κι έπειτα ενσωματώνουμε την άχνη. Το γλάσο μας πρέπει να είναι ολόλευκο και σφικτό, αν χρειαστεί  προσθέτουμε λίγο περισσότερη άχνη.








Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Κέικ λεμόνι με τραγανό γλάσο

Απογευματάκι, ο καφές στο φλυτζάνι ελληνικός, οι τελευταίες αχτίδες του χειμωνιάτικου ήλιου κοκκινίζουν τις άκρες από τα φύλλα της μανόλιας, μπερδεύονται μια στιγμή στα κοφτά σχέδια της κουρτίνας και κατρακυλούν χαρωπά στον τοίχο του σαλονιού μου, σαν παιδιά που παίζουν κρυφτό στο δρόμο.
Διστάζω ένα λεπτό αναμεσα στο λουκούμι και στο κέικ, τι να βάλω στο πιάτο να κάνει παρέα στο καφεδάκι, αποφασίζει η τελευταία ηλιαχτίδα που στέκεται επιδεικτικά πάνω στο ολόλευκο γλάσο, κέικ λεμόνι λαχταριστό, μπήγω το μαχαίρι στην κρούστα, τραγανή και πλούσια, το άρωμα ξεχύνεται μεθυστικό, το ίδιο κι η γεύση.
Ένα κομψό φουστανάκι που είχα βάλει στο μάτι σε μια βιτρίνα για την Πρωτοχρονιά... καλύτερα να το ξεχάσω...




Τι μας χρειάζεται:

  • 3 αυγά
  • 175 γραμμάρια ζάχαρη
  • 140 γραμμάρια αλεύρι
  • 1 λεμόνι (χυμό και ξύσμα) ακέρωτο
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 γραμμάρια φλούδα λεμονιού ζαχαρωμένη
  • 40 γραμμάρια βούτυρο
  • ένα κουταλάκι μπέικιν
  • μισό φλυτζανάκι του καφέ λικέρ λεμόνι
Για το γλάσο
  • ένα ασπράδι αυγού:
  • 150 γραμμάρια άχνη ζάχαρη

Χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσει, προσθέτουμε τα αυγά ολόκληρα, την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα ώσπου να αφρατέψει πολύ το μίγμα. Αρωματίζουμε με το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και το λικέρ λεμόνι. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μίγμα των αυγών. Τελευταία προσθέτουμε τη ζαχαρωμένη φλούδα του λεμονιού ψιλοκομμένη.
Στρώνουμε σε φουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο: χτυπάμε το ασπράδι να γίνει σφικτή μαρέγκα και προσθέτουμε σταδιακά την άχνη συνεχίζοντας το χτύπημα. Το γλάσο μας πρέπει να γίνει κάτασπρο και παχύρρευστο, αν το ασπράδι είναι πολύ μεγάλο μπορεί να πάρει παραπάνω άχνη.
Όταν το κέικ βγεί από το φούρνο, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το περιχύνουμε με το γλάσο. Αφήνουμε να στεγνώσει καλά πριν το σερβίρισμα.

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Αλμυροί λουκουμάδες με μυζήθρα και λουκάνικο

Κατάλευκο κρουστό σεντόνι, τριζάτο στην αφή, με μαεστρία στρωμένο. Μάγισσα η κεντήστρα του, γυναίκα και τέρας, μάνα και θεά, το στολίζει και το καταριέται αντάμα. Ομορφιά ζηλευτή, ως να πονούν τα μάτια στο κοίταγμά του. Παγωνιά το αγκάλιασμά του, κρύα καρδιά και σκληρή, κλίνη θανατερή, όσο περισσότερο το αγαπάς τόσο πιό πολύ σε παγώνει. Το πρώτο χιόνι.
Απαλές νιφάδες, σιωπή και άπλετο φως. Κοφτερά γυάλινα σπαθιά κρεμασμένα από τα κεραμίδια φοβερίζουν και νουθετούν.
Λίγο η εποχή, γιορτινή και παγωμένη,  λίγο οι καιροί που μας απειλούν και μας δαχτυλοδείχνουν, μας μαζεύουν στο σπίτι, μαζεύουν και φίλους και συγγενείς και γιορτάζουμε πια οικογενειακά και ταπεινά, χωρίς πομπές και τυμπανοκρουσίες.
Ο βαθύς καναπές αγκαλιάζει τα γέλια και τ'αστεία, λάμπει το δέντρο από χαρά για την παρέα, το μεγάλο τραπέζι στο κέντρο, φορτωμένο συζητήσεις και εξομολογήσεις, απλώνει δίσκους με λιχουδιές, γεμίζει κρασί τα ποτήρια,  μείνετε εδώ μαζί μου, μας παρακαλεί και μας διατάζει, ακόμη μια μπουκιά, ακόμη μια γουλιά, βάλσαμο και βοτάνι, δέσιμο και ξόρκι, μή φύγουμε από κοντά του, ως το πρωί...
Εις υγείαν λοιπόν!
Άλλη μια γουλιά!
Άλλη μια μπουκιά!





Τι μας χρειάζεται (για 4 άτομα):

  • 250 γραμμάρια αλεύρι
  • 25 γραμμάρια μαγιά νωπή
  • μια μεγάλη πατάτα βρασμένη (200 γραμμάρια)
  • λίγο αλάτι
  • λίγη ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια φρέσκο λουκάνικο
  • 100 γραμμάρια φρέσκια μυζήθρα
  • φύλλα φασκόμηλου
  • λάδι για τηγάνισμα

Περνάμε την πατάτα στη μηχανή του πουρέ ακόμα ζεστή. Λιώνουμε τη μαγιά σε μισό ποτήρι χλιαρό νερό, ανακατεύουμε με το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και την πατάτα και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη ομοιόμορφη και αρκετά ζουμερή (προσθέτουμε λίγο χλιαρό νερό αν δούμε ότι σφίγγει πολύ). Αφήνουμε σε ζεστό δωμάτιο να φουσκώσει για 2 ώρες.
Μετά από δυό ώρες η ζύμη μας θα έχει διπλασιαστεί. Την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια και τα γεμίζουμε με ένα κομματάκι λουκάνικο, λίγη μυζήθρα και ένα φυλλαράκι φασκόμηλο. Τα κλείνουμε καλά και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ως να ροδίσουν!
Βγαίνουν περίπου 20 κομμάτια. Αλάτι στο τέλος.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Αχλάδια και σοκολάτα με τραγανά ψίχουλα και κανέλα

Έρχεται νωρίς η ώρα των παραμυθιών το Δεκέμβρη,  ανάβουν σιγά σιγά τα παραθυράκια της απέναντι πολυκατοικίας, πέντε μετά μεσημβρίας σκοτάδι πίσσα, αχνοφέγγει κανά πρώιμο αστεράκι, κοιτάζω ν'ανέβω προσεκτικά τα σκαλιά στο θεοσκόταδο μην κουτρουβαλήσω και γελούν μαζί μου τα ξωτικά κι οι νεράιδες. Ανάβω αμέσως το δέντρο, έτσι μ'αρέσει καλύτερα να μαγειρεύω στο μισοσκόταδο, με  τα πολύχρωμα φωτάκια και τις γυάλινες μπάλες, την αράχνη και την ασημένια βροχή, τα υφασμάτινα στολίδια και τη φωλιά με τους κοκκινολαίμηδες στην κορφή, κάτω από το μεγάλο αστέρι...
Τι να σας τρατάρω απόψε; Δυναμώνει η παγωνιά και η θλίψη τη νύχτα, κάτι ζεστό και τραγανό μαζί, μια κουταλιά γλύκα από αχλάδι και σοκολάτα, να σας κανακέψω, να πάρετε μια βαθειά ανάσα κανέλα και βούτυρο, να σταθεί λιγάκι στο δόντι η σταφίδα κι απαλά να παραδοθείτε στα πιό μαγικά όνειρα...





Τι μας χρειάζεται (για 8 μερίδες):

  • 5 μεγάλα αχλάδια
  • ένα λεμόνι ακέρωτο
  • 200 γραμμάρια σοκολάτα υγείας από το ψυγείο
  • 50 γραμμάρια σταφίδες
  • ενα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια αλεύρι
  • 60 γραμμάρια βούτυρο από το ψυγείο

Πρώτα ετοιμάζουμε το ξύσμα του λεμονιού κι έπειτα το χυμό του. Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια, τα βρέχουμε με το λεμονοχυμό για να μη μαυρίσουν και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο πυρέξ (τα αχλάδια πρέπει να το σκεπάζουν ως τη μέση).
Βρέχουμε τις σταφίδες να μαλακώσουν  με χλιαρό νερό ή και με λίγο κονιάκ. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα με ένα μεγάλο μαχαίρι στο μάρμαρο της κουζίνας. Προσθέτουμε τη σοκολάτα, τις σταφίδες και την κανέλα στα αχλάδια και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα γυάλινο μπωλ ζυμώνουμε γρήγορα με τα δάχτυλα το βούτυρο (κρύο από το ψυγείο) με το αλεύρι και τη ζάχαρη. Προσοχή να μην το ζυμώσουμε πολύ και ζεσταθεί το βούτυρο γιατί η ζύμη μας θα κολλάει. Με την κρύα ζύμη φτιάχνουμε χοντρά ψίχουλα και τα μοιράζουμε ομοιόμορφα πάνω στα αχλάδια ως να καλύψουν όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου, ώσπου να σχηματιστεί ροδοκόκκινη κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν σερβίρουμε! Είναι πολύ νόστιμο κι όταν είναι ακόμα ζεστό, αλλά αν το αφήσετε για την επόμενη μέρα κόβεται πολύ καλύτερα!






Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικα πακετάκια με πράσσο και λουκάνικο

Δεκέμβρης, o αέρας μύρισε Χριστούγεννα! Ξεφυτρώνουν φωτάκια εδώ κι εκεί σαν ιλουστρασιόν μανιτάρια, γυαλίζουν χαρούμενα οι μπάλες στο δέντρο, στη γωνία του δρόμου ανασαίνεις κάστανο και ζεστή καραμέλα. Τα γλυκά ετοιμάζουν γιορτινά φορέματα, τα μπισκότα χιονίζονται με άχνη, βγαίνουν από το συρτάρι και φρεσκαρίζονται τα καλά τραπεζομάντηλα, μπήγω στα κρυφά δυό τρία γαρύφαλα σ'ένα πορτοκάλι να μοσχοβολήσει η κουζίνα και βάζω μπρος για το πρώτο χρώμα των Χριστουγέννων, το πράσινο!
'Ενα όμορφα δεμένο πακετάκι, το πρώτο δώρο του Δεκέμβρη, εύκολο και γρήγορο ορεκτικό, μπουκίτσες λουκάνικο ντυμένες με πράσσο. Καλή σας όρεξη!




Τι μας χρειάζεται (για 6 άτομα):

  • δύο μεγάλα πράσσα
  • δύο μεγάλα λουκάνικα χωριάτικα
  • μισό φλυτζανάκι λάδι
  • ένα φλυτζανάκι λευκό κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο
  • σπάγγο για μαγειρική χρήση

Ανοίγουμε προσεκτικά τα φύλλα από τα πράσσα, τα πλένουμε καλά και τα ζεματάμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα χωρίς να τα πιέσουμε πολύ για να μή σπάσουν. Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. 
Βγάζουμε την εξωτερική μεμβράνη από τα λουκάνικα και με το χέρι κόβουμε μικρές μπουκίτσες. Κόβουμε τα πρασσόφυλλα σε τετράγωνα κομμάτια και τα γεμίζουμε με τις μπουκίτσες λουκάνικο. Κλείνουμε τα πακετάκια με λωρίδες από πρασσόφυλλα και τα δένουμε με το σπάγγο σταυρωτά, σαν μικρά δωράκια.





Ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τις μπουκίτσες να κοκκινίσουν και από τις δυο πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να σιγοψηθούν με τη σάλτσα τους για 10 λεπτά περίπου. Πιο απλά δε γίνεται!