Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Τραχανόπιτα με φέτα και μέντα

Υπήρχε μια φορά κι έναν καιρό μια ιδιαίτερη και ασυνήθιστη νοστιμιά, ο τραχανάς, φτιαγμένος με μεράκι αλλά και αυστηρό εθιμοτυπικό σε όλα τα νοικοκυριά της ελληνικής υπαίθρου. Μέσα στην κάψα του κατακαλόκαιρου, στο τέλος της συγκομιδής, μικρά κορίτσια και κυράδες πάντρευαν το ξανθό σιτάρι, το ευλογημένο από τον ήλιο ,με γάλα αγνό πρόβειο και αυγά ολόφρεσκα από το κοτέτσι, έφτιαχναν μοσχομυριστό τραχανά, τον άπλωναν σε ξύλινες τάβλες και κρατούσαν βάρδιες μερόνυχτα ολόκληρα να τον αερίζουν, να τον χαϊδολογάνε, να διώχνουν από σιμά του το μίασμα των εντόμων, ως να στεγνώσει καλά το ταπεινό χωριάτικο ζυμαρικό, να το δέσουν σε βαρύ λινό ταγάρι και να τ'ανεβάσουν ψηλά στο σταύρωμα, να κρατήσει όλο το χειμώνα, συμπλήρωμα απαραίτητο της  χωριάτικης κουζίνας.
Έπειτα ήρθαν μόδες και τάσεις καινούριες, χρόνια ανέμελα και βιαστικά, βιαστικά τραπεζώματα και τεχνητές γεύσεις, δεμένες σε διαφημίσεις απατηλές και τεχνικόλορ. Κι ο τραχανάς, ο θρεπτικός και υγειινός ξεχάστηκε, εγκαταλήφθηκε η παράδοσή του, διαγράφτηκε από τα μοντέρνα μενού και τα περιοδικά μαγειρικής.
Αλλά ευτυχώς οι μόδες είναι περαστικές όπως οι ιώσεις κι ήρθε ξανά ο καιρός που οι λησμονημένες παραδόσεις ξαναβγαίνουν στο φως, βιώνουν καινούρια δόξα οι απλές γεύσεις, ξαναγυρίζουν στο ντουλάπι μας δειλά δειλά, καθώς παλιά δεν έλειπαν απ'το ντουλάπι των παπούδων μας που δόξαζαν με απέραντη ευγνωμοσύνη τη γη τους και τα προϊόντα  της.
Κι έτσι νά'μαστε στην κουζίνα μας με μια πεντανόστιμη τραχανόπιτη, αλμυρή με μπόλικη φέτα και αρωματική μέντα!



Tι μας χρειάζεται:

  • 1 φλυτζάνι τσαγιού τραχανά
  • 2 φλυτζάνια γάλα
  • 300 γραμμάρια φέτα
  • 3 αυγά
  • 2 κουταλιές λάδι
  • πιπέρι
  • μέντα φρέσκια ένα ματσάκι
Για το φύλλο:
  • 400 γραμμάρια αλεύρι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 250 ml  νερό
  • λίγο αλάτι
  • 1 κουταλάκι ξύδι
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για το φύλλο ζυμώνοντας καλά όλα τα υλικά και τη αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου μια ώρα. Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέοτυμε τον τραχανά και τον αφήνουμε να φουσκώσει (κι αυτόν περίπου μια ώρα).
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια και ανοίγουμε με τον πλάστη 4 φύλλα λεπτά. Τα φήνουμε να στεγνώσουν και τα απλώνουμε λίγο σουρωτά στο ταψί μας λαδώνοντάς τα ελαφρά.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση προσθέτοντας στο φουσκωμένο τραχανά τη φέτα θρυμματισμένη, τα αυγά χτυπημένα, το λάδι, το πιπέρι και τη μέντα. Δοκιμάζουμε κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι. Στρώνουμε τη γέμιση πάνω στα φύλλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.
Αν θέλετε, μπορείτε να βάλετε δυο φύλλα κάτω από τη γέμιση και δυό φύλλα από πάνω. Εγώ την προτίμησα ανοιχτή γιατί μου αρέσει η κρούστα που σχηματίζεται πάνω στη γέμιση...

1 σχόλιο:

  1. Μπορείτε έκανε μεγάλη! Μου αρέσει τις συνταγές στον κόσμο! Αυτό είναι νόστιμο! Μια μεγάλη αγκαλιά και ένα φιλί, φίλε μου! :) <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή