Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Βελουτέ καρότου με κύμινο και τσιπς παρμεζάνας

Πρώτη μέρα της άνοιξης σήμερα, η τύχη μας έστειλε λιακάδα. Ανοίξαμε τα παράθυρα και μπήκε θριαμβευτικά το θρόισμα των πεύκων, μια ιδέα μαργαρίτες λερώνουν το φρεσκοπράσινο του κήπου, τα χελιδόνια είναι ακόμα ταξίδι... Κάτι το γαλανό του ουρανού, τόσο φωτεινό που πονάει τα μάτια, κάτι οι καινούριες πρίμουλες που καμαρώνουν στο παράθυρο της κουζίνας, σήμερα έχω όρεξη για χρώματα!

Έτσι λοιπόν σας σκάρωσα μια νοστιμότατη σουπίτσα που μπορούμε να σερβίρουμε ζεστή είτε κρύα, κατά τη γνώμη μου σερβιρισμένη κρύα με ζεστές φετούλες ψωμί και αλμυρούτσικα τσιπς παρμεζάνας είναι ακόμη νοστιμότερη!




Τι μας χρειάζεται (για 4 άτομα)

  • 6 μεγάλα καρότα (ή 8 μέτρια)
  • ένα κρεμμύδι σε φέτες
  • 20 γραμμάρια βούτυρο
  • μισό κουταλάκι κύμινο φρεσκοκομμένο
  • 750 ml ζωμό λαχανικών
  • 100 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα

Κόβουμε το κρεμμύδι σε φετάκια και το ιδρώνουμε με το βούτυρο και το κύμινο. Προσοχή! δεν πρέπει να τσιγαριστεί, παρά μόνο να γυαλίσει σιγά σιγά στο βούτυρο. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα από την εξωτερική μεμβράνη και τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα προσθέτουμε στα κρεμμύδια και αφήνουμε να πάρουν άρωμα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε έπειτα το ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράζει για μισή ωρίτσα. Λιώνουμε με μίνι πίμερ μέχρι να γίνει λεία κρέμα.
Ετοιμάζουμε πριν το σερβίρισμα τα τσιπς παρμεζάνας: σε ένα ρηχό ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετούμε με ένα κουταλάκι "βουναλάκια" παρμεζάνας και τα πατάμε ελαφρά με τη ράχη του κουταλιού. Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 2-3 λεπτά, το τυρί θα λιώσει και θα ροδοκοκκινίσει. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τα τσιπς πριν τα ξεκολλήσουμε από τη λαδόκολλα. 



1 σχόλιο:

  1. Αυτή είναι μια αληθινή καλοσύνη! Και ό, τι όμορφο χρώμα! Σήμερα είναι ηλιόλουστο, αλλά κρύο και βροχή βλάβη εδώ αύριο! Χμμ. Ένα μεγάλο φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή