Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Βελουτέ καρότου με κύμινο και τσιπς παρμεζάνας

Πρώτη μέρα της άνοιξης σήμερα, η τύχη μας έστειλε λιακάδα. Ανοίξαμε τα παράθυρα και μπήκε θριαμβευτικά το θρόισμα των πεύκων, μια ιδέα μαργαρίτες λερώνουν το φρεσκοπράσινο του κήπου, τα χελιδόνια είναι ακόμα ταξίδι... Κάτι το γαλανό του ουρανού, τόσο φωτεινό που πονάει τα μάτια, κάτι οι καινούριες πρίμουλες που καμαρώνουν στο παράθυρο της κουζίνας, σήμερα έχω όρεξη για χρώματα!

Έτσι λοιπόν σας σκάρωσα μια νοστιμότατη σουπίτσα που μπορούμε να σερβίρουμε ζεστή είτε κρύα, κατά τη γνώμη μου σερβιρισμένη κρύα με ζεστές φετούλες ψωμί και αλμυρούτσικα τσιπς παρμεζάνας είναι ακόμη νοστιμότερη!




Τι μας χρειάζεται (για 4 άτομα)

  • 6 μεγάλα καρότα (ή 8 μέτρια)
  • ένα κρεμμύδι σε φέτες
  • 20 γραμμάρια βούτυρο
  • μισό κουταλάκι κύμινο φρεσκοκομμένο
  • 750 ml ζωμό λαχανικών
  • 100 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα

Κόβουμε το κρεμμύδι σε φετάκια και το ιδρώνουμε με το βούτυρο και το κύμινο. Προσοχή! δεν πρέπει να τσιγαριστεί, παρά μόνο να γυαλίσει σιγά σιγά στο βούτυρο. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα από την εξωτερική μεμβράνη και τα κόβουμε σε ροδέλες. Τα προσθέτουμε στα κρεμμύδια και αφήνουμε να πάρουν άρωμα για 5 λεπτά. Προσθέτουμε έπειτα το ζωμό και αφήνουμε να σιγοβράζει για μισή ωρίτσα. Λιώνουμε με μίνι πίμερ μέχρι να γίνει λεία κρέμα.
Ετοιμάζουμε πριν το σερβίρισμα τα τσιπς παρμεζάνας: σε ένα ρηχό ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα τοποθετούμε με ένα κουταλάκι "βουναλάκια" παρμεζάνας και τα πατάμε ελαφρά με τη ράχη του κουταλιού. Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 2-3 λεπτά, το τυρί θα λιώσει και θα ροδοκοκκινίσει. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τα τσιπς πριν τα ξεκολλήσουμε από τη λαδόκολλα. 



Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Τάρτα με άσπρο τυρί - ταξίδι στην Αλσατία




Ήταν κάποτε ένα ταξίδι, βάλαμε μπρος για τα βορειοδυτικά. Περάσαμε λίμνες μαγεμένες και ορμητικά βουνά, το μικρό μας αυτοκίνητο αγωνίστηκε ν'ανέβει τις σκληρές Ελβετικές Άλπεις, ψηλές, επιβλητικές κι όμορφες. Κατεβήκαμε αργά την άλλη πλευρά, φάνηκαν πολιτείες κομψές και λαμπερές, εκκλησιές με μυτερά καμπαναριά, αέρας καθαρός και ειλικρινής. "Λίγο ακόμα υπομονή", είπε ο χάρτης, "και θα δείτε μια χώρα υπέροχη".
Κι έτσι έγινε...
Οι καταπράσινοι λόφοι του Ιούνη έλαμπαν λουσμένοι στον ήλιο, άγουρο χρυσάφι σκαρφάλωνε στ'αμπέλια, χώμα καστανό κι εύφορο νανούριζε τα καλαμπόκια, κόκκινες στέγες και καστέλια παραμυθένια ξεφύτρωναν μέσα στη βλάστηση. Φτάσαμε στην Πολιτεία, καμωμένη θαρρείς από σοκολάτα και παστέλ, καταρράκτες από λουλούδια τη στόλιζαν, σαν για γιορτή πριγκηπική, περιπλανηθήκαμε εδώ κι εκεί σ'αυτό το μαγεμένο κήπο.
Χαμογελάσαμε, τσουγκρίσαμε! Άντρες και γυναίκες με μαλλιά από άχυρο και ζαχαρένια καρδιά ορθάνοιξαν τις πόρτες του σπιτιού τους, κερνούσαν στα ποτήρια περυσινό νέκταρ, ανακατεύονταν οι λέξεις και τα έθιμα, βάρβαρα και ντόπια, μια χαρούμενη και καλόβολη Βαβέλ η παρέα, μιλούσαμε για τον κόσμο μέσα από τον κόσμο.
Γαλήνια η ψυχή χόρτασε καλοσύνη, τα μάτια χόρτασαν χρώματα, το στομάχι νόστιμα εδέσματα. Ζήτω οι νύχτες του πρώιμου καλοκαιριού. Ζήτω η Αλσατία.


Από τις πολλές και νόστιμες συνταγές της Αλσατίας, λίγο γερμανικές και λίγο γαλλικές, επέλεξα ένα κέικ λευκού τυριού ακουμπησμένο πάνω σε δίσκο από τραγανό μπισκότο. Μια μικρή προσθήκη από τα χέρια μου, μαύρη σοκολάτα και κατακόκκινα φρούτα, ήρθε αδερφικά κι έδεσε με αυτήν τη συνταγή. Να'τη!





Τι μας χρειάζεται (8-10 μερίδες):

Για τη βάση:
  • 150 γραμμάρια αλεύρι
  • 80 γραμμάρια βούτυρο
  • 80 γραμμάρια ζάχαρη
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • μισό ποτήρι νερό (50 ml)
Για την κρέμα:
  • 350 γραμμάρια λευκό μαλακό τυρί (πχ ανθότυρο)
  • 3 αυγά
  • 120 γραμμάρια ζάχαρη
  • ένα στικ βανίλια (τα σποράκια)
  • 50 ml γάλα
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 75 γραμμάρια νισεστέ
  • άλλη μια τσιμπιά αλάτι
Για το στόλισμα:
  • 100 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
  • κόκκινα φρούτα
  • ζάχαρη άχνη




Ζυμώνουμε γρήγορα με τα δάχτυλα τα υλικά της βάσης, φτιάχνουμε μια μπαλίτσα, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα. Έπειτα ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και στρώνουμε σε στρογγυλό ταψάκι 28 εκ. σκεπάζοντας αρκετά ψηλά τα πλάγια. Τρυπάμε με το πηρούνι τη βάση.
Χτυπάμε στο μίξερ το ανθότυρο με τους κρόκους, τη ζάχαρη, το γάλα, το νισεστέ και τη βανίλια. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος και τα ασπράδια των αυγών σε σφικτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τα δύο τελευταία υλικά στην κρέμα μας και ανακατεύουμε με κάθετες κινήσεις του κουταλιού να ενσωματωθούν καλά. Στρώνουμε την κρέμα πάνω στη βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Όταν το γλυκό ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Λιώνουμε τέλος τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί, στρώνουμε στο κεντρικό μέρος του γλυκού και ξαναφήνουμε να κρυώσει. στολίζουμε με τα κόκκινα φρούτα της αρεσκείας μας και "χιονίζουμε" με άχνη ζάχαρη πριν το σερβίρισμα.